Muotoileva alusvaate on vaatekappale, joka on suorassa kosketuksessa ihon kanssa ja auttaa muotoilemaan kehon eri osia. Keskitymme nyt siihen, millaisia tyyppejä on olemassa, mitä kaikkea ne voivat tehdä ja miten valita oikea koko ja puristusaste.

Millaisia muotoilevia alusvaatteita on saatavilla?

Muotoilevaa alusvaatetta on saatavilla monissa eri muodoissa, jotka auttavat sekä naisia että miehiä nopeasti saavuttamaan toivotun vartalonmuodon. Alusvaatteen tyyppi määrittää, minkä kehon osan se vahvistaa. Saatavilla olevat vaihtoehdot ovat seuraavat:

 • Muotoilevat bodyt – sopivat takapuolen, vyötärön ja vatsan muotoiluun. Talvella ne pitävät lisäksi selän ja erityisesti lantion lämpiminä.
 • Muotoilevat aluspaidat – on tarkoitettu ylävartalon muotoiluun. Saatavilla on myös pidennettyjä malleja, jotka auttavat muotoilemaan myös takapuolta.
 • Muotoilevat rintaliivit – käytännölliset, sopivat erityisesti fyysisesti aktiivisille naisille, joilla on suurempi rintavarustus, estäen kivuliaan pomppimisen urheillessa.
 • Muotoilevat vyöt – muotoilevat, vahvistavat ja pienentävät vatsan ja lantion alueen muotoa. Sopivat sekä naisille että miehille.
 • Muotoilevat t-paidat, topit ja boxerit – miehet voivat käyttää näitä vaatteita vartalonmuotoiluun, ja niitä käytetään yleensä paitojen ja housujen alla.
 • Muotoilevat alushousut – auttavat erityisesti muotoilemaan takapuolta. Saatavilla on perinteisiä malleja sekä korkeavyötäröisiä malleja, jotka muotoilevat myös vyötäröä ja vatsaa.
 • Muotoilevat alushameet – alusvaatteet, jotka voivat auttaa muotoilemaan käytännössä koko vartalon, ja niitä käytetään erityisesti erikoistilaisuuksissa.
 • Muotoilevat legginssit – eivät ainoastaan muotoile reisiä, vaan jotkut mallit auttavat muotoilemaan myös muita kehon osia. Niitä voidaan käyttää myös urheillessa.

Miksi keskittyä muotoileviin alusvaatteisiin?

Edellisistä riveistä on ilmeistä, että tämäntyyppinen vaatetus voi olla monikäyttöinen ja auttaa monissa ongelmissa. Keskitytään nyt siihen, mitä kaikkea muotoileva alusvaate voi tehdä.

 • Takaa kapean vyötärön. Tämän avulla se voi korostaa naisellisia muotoja, joita monet naiset haluavat, mutta eivät luonnollisesti saavuta niitä.
 • Takuu litteälle vatsalle. Roikkuva vatsa ei usein anna naisille paljoa itsevarmuutta, mutta tämä voi muuttua hetkessä muotoilevien alusvaatteiden avulla.
 • Auttaa muotoilemaan pyöreän takapuolen. Muotoilevat alushousut, aluspaidat, leggingsit tai boxerit voivat antaa takapuolellesi toivotun muodon.
 • Tehokkaasti hoikistaa jalkoja. Erityisesti muotoilevat leggingsit voivat täydellisesti muotoilla reidet ja mahdollisesti myös pohkeet, mikä voi olla yhtä tärkeää.
 • Käytännöllisiä ominaisuuksia. Muotoileva alusvaate voi auttaa paitsi itsevarmuudessa, mutta se on myös sopiva lisä urheiluun ja muihin fyysisiin aktiviteetteihin.
 • Sopii kaikille. Tämä alusvaate ei ole tarkoitettu vain suurikokoisille henkilöille. Se auttaa muotoilemaan myös hoikempien ihmisten vartaloa ja sitä voidaan käyttää myös estämään tavallisten alusvaatteiden saumojen näkymistä vaatteiden alla, mikä voi olla hyödyllistä esimerkiksi iltapuvuissa.
 • Näyttää hyvältä. Käytännölliset toiminnot ovat vain yksi muotoilevan alusvaatteen ominaisuuksista. Kun katsot sen tarjontaa, huomaat, että se voi olla myös visuaalisesti hyvin kaunis.
 • Tunnet olosi mukavaksi. Jotkut ihmiset pelkäävät, että he tuntevat olonsa epämukavaksi tällaisissa alusvaatteissa. Tätä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, riittää kun valitset oikean koon ja kiristystason...

Miten valita oikea koko ja kiristystaso muotoileville alusvaatteille?

Muotoileva alusvaate voi olla valmistettu erilaisista materiaaleista. Yleisimmin käytetään synteettisiä materiaaleja, kuten elastaania ja polyamidia. Valinnassa kannattaa kuitenkin keskittyä erityisesti oikeaan leikkaukseen ja kokoon, mikä on tärkeää sekä toimivuuden että mukavuuden kannalta. Oikean koon tulisi vastata tavallisen alusvaatteesi kokoa. Liian pienet tai liian suuret mallit eivät ole tehokkaita eivätkä mukavia käytössä. Muotoilevissa alusvaatteissa on myös kiinnitettävä huomiota kiristystasoon (”Level”). Tässä suhteessa on kolme vaihtoehtoa:

 • Soft Control (Taso 1) – tällaiset alusvaatteet tarjoavat vain kevyttä muotoilua ja kiristystä, joten ne ovat todella mukavia ja niitä voi käyttää ongelmitta joka päivä.
 • Mid Control (Taso 2) – nämä mallit kiristävät enemmän, joten ne muotoilevat vartaloa tehokkaammin. Myös näitä voi käyttää säännöllisesti, käytännössä päivittäin.
 • Max Control (Taso 3) – tiukasta materiaalista valmistettu alusvaate, joka voi todella merkittävästi hoikistaa. Toisaalta ne eivät sovellu jatkuvaan käyttöön ja niitä tulisi käyttää vain erityistilaisuuksissa.

Vinkki lopuksi: Saatat olla kiinnostunut siitä, miten muotoilevaa alusvaatetta hoidetaan. Vaikka ne voidaan pestä pesukoneessa, tulisi valita hellävarainen pesuohjelma. Yleisesti ottaen huuhteluaineen käyttöä ei suositella ja alusvaatteita ei tulisi kuivata kuivausrummussa eikä silittää. Näillä toimenpiteillä alusvaate voi vahingoittua peruuttamattomasti.