Laadukkaat dioptriset lasit voivat maksaa useita tuhansia kruunuja. Siksi niiden tulisi palvella teitä mahdollisimman kauan, täysin luotettavasti. Tästä syystä on tärkeää selvittää, mihin parametreihin keskittyä ostaessa.

Selvitä tarkat ja ajantasaiset dioptria-arvot

Dioptria on optisen voimakkuuden yksikkö, jota käytetään myös ihmisen silmän linssien yhteydessä. Monet ihmiset eivät näe yhtä hyvin kuin terveen näköiset yksilöt. Silmälasien dioptriat määrittävät, kuinka voimakkaat linssit niiden tulee olla näön korjaamiseksi. Huonompi näkö voi olla alun perin syntymästä lähtien, mutta se myös huononee iän myötä. On olemassa kaksi perusongelmaa.

  • Kaukonäköisyys (hypermetropia) – kärsivä henkilö ei näe hyvin lähellä olevia esineitä. Dioptriamäärän edessä on plusmerkki (+).
  • Lyhytnäköisyys (myopia) – kyseinen henkilö näkee huonommin kauas. Dioptriamäärän edessä on miinusmerkki (-).

Jos aiot hankkia dioptriset lasit, sinun tulee tuntea tarkat ja ajankohtaiset arvosi. Yleisesti ottaen dioptriat voivat muuttua ajan myötä. Lisäksi on mainittava, että nämä arvot voivat vaihdella oikean ja vasemman silmän välillä, joten mittauksen tulisi olla tarkka molemmissa silmissä.

Keskity myös muihin tärkeisiin arvoihin reseptissä

Dioptristen lasien ostamisen yhteydessä sinun ei tulisi tietää vain yllä mainittua dioptria-arvoa, joka merkitään SPH:lla, vaan myös muita tärkeitä arvoja näöntarkastuksen jälkeisestä reseptistä. Mitä ne ovat?

  • Pupilliväli (PD) – ilmoitetaan yleensä millimetreinä ja osoittaa pupillien keskipisteiden välimatkan.
  • Sylinteriarvo (CYL) – tärkeä astigmatismin tapauksessa, eli silmävian, jolla on negatiivinen vaikutus näön laatuun.
  • Sylinteriakseli (AX) – osoittaa astigmatismin asteen.


Keskity dioptristen lasien tyyppiin

Edellisten rivien jälkeen ei liene yllättävää, että laseissa on dioptriset lasit, joilla voi kuitenkin olla myös joitakin erityisominaisuuksia. Valinnassa voit siis keskittyä myös tähän näkökohtaan.

  • Ohennetut lasit – valmistetaan optisista materiaaleista, joilla on korkeampi taitekerroin, mikä mahdollistaa linssien merkittävän ohentamisen säilyttäen samat dioptriset ominaisuudet. Lasit ovat sen jälkeen mm. kevyemmät.
  • Antireflektiiviset lasit – niissä on heijastusta estäviä elementtejä, jotka vähentävät heijastuksia, joten silmät näyttävät luonnollisemmilta. Lisäksi näkyvyys niiden läpi voi olla kirkkaampi ja kontrastisempi.
  • Fotokromaattiset lasit – tunnetaan myös itsestään tummuvina. Ne reagoivat UV-säteilyn voimakkuuteen, joten ne värjäytyvät auringon säteilyn nykyisen voimakkuuden mukaan.
  • Värjätyt lasit – sijoitetaan dioptrisiin aurinkolaseihin, jotka parantavat näkyvyyttä ja suojaavat samalla ultraviolettisäteilyn vaikutuksilta.

Sinisen valon suodattavat lasit – estävät sinisen valon tunkeutumisen näytöiltä, mikä vaikuttaa haitallisesti ihmisen elimistöön ja melatoniinin, "unihormonin", tuotantoon.

Keskity kehysten materiaaliin

Kehykset muodostavat silmälasien rakenteen. Niiden materiaali on siis olennainen tekijä käyttömukavuuden ja kestävyyden kannalta. Tällä hetkellä ne ovat hyvin monipuolisia. Mitkä ovat perusvaihtoehdot?

  • Muovikehykset – lasit niillä ovat kevyempiä, halvempia ja niitä on saatavilla eri väreissä. Toisaalta ne eivät ole kovin kestäviä mekaanisille vaurioille.
  • Metallikehykset – vaikka ne ovat kalliimpia ja painavampia, ne ovat yleensä paljon kestävämpiä, joten kyseiset lasit voivat kestää todella kauan ilman kulumisen merkkejä.
  • Titaanikehykset – titaani on hypoallergeeninen materiaali. Lisäksi titaanikehyksillä varustetut lasit ovat yleensä kevyempiä ja näyttävät tyylikkäiltä. Ne ovat kuitenkin hieman kalliimpia.
  • Puuhyysykset – puu on perinteinen materiaali ja siitä valmistetut tuotteet ovat edelleen suosittuja. Puukehyksiset lasit valmistetaan yleensä käsityönä, mikä näkyy niiden hinnassa.

Älä aliarvioi silmälasien oikeaa kokoa

Dioptriset lasit on tietysti istuttava täsmällisesti, jotta ne eivät vaikuta mukavuuteesi kielteisesti. Tässä suhteessa on tarpeen ottaa huomioon kolme perusparametria, jotka ilmoitetaan peräkkäin kullekin tuotteelle.

  • Linssin leveys – yleensä ensimmäinen ilmoitettu mitat, joka osoittaa linssien koon niiden leveimmässä kohdassa. Leveys alle 53 mm merkitään M, leveys yli 58 mm L. Välimittaukset merkitään yleensä standardiksi.
  • Nenäsillan leveys – toinen ilmoitettu arvo ilmaisee etäisyyden kehysten välillä nenän kohdalla, joka vaihtelee 15 ja 25 mm välillä.
  • Sangan pituus – kolmannen numeron viimeinen arvo, joka osoittaa sangan pituuden etuosasta takareunaan. Useimmissa laseissa se vaihtelee 135 ja 145 mm välillä.

Ota huomioon myös dioptristen lasien muotoilu

Dioptriset lasit eivät ole vain näön parantamiseen, vaan ne ovat myös huomattava muoti-ilmiö, joten valinnassasi ei tulisi laiminlyödä myöskään visuaalista puolta. Tässä voivat vaikuttaa sukupuolesi, ikäsi ja kasvojesi muoto.

  • Sukupuoli – vaikka monet lasit nykyään merkitään "unisex", löytyy yhä tuotteita, jotka sopivat paremmin miehille tai naisille.
  • Ikä – dioptristen lasien valinnassa voi myös ikäsi olla merkityksellinen. Lasten näönkorjausvälineiden tulisi olla paitsi pienempiä, myös leikkisämmin muotoiltuja.
  • Kasvojen muoto – ihmiset, joilla on soikeat kasvot, voivat valita minkä tahansa lasit. Jos sinulla on pyöreät kasvot, sopivampia ovat neliön tai suorakulmion muotoiset linssit. Jos sinulla on kulmikkaat tai kolmionmuotoiset kasvot, ihanteellinen valinta ovat lasit, joissa on soikeat tai pyöreät linssit.

Huomio: koska lasit ovat mielenkiintoinen muotielementti, on nykyään mahdollista hankkia myös malleja ilman dioptrisia linssejä, jotka on tarkoitettu pelkästään muotiasusteeksi