Adidas Superstar ovat kulttimaineen saavuttaneet lenkkarit, joita on pidetty suosiossa jo yli 50 vuotta. Vaikka ne alun perin suunniteltiin ammattilaiskoripalloilijoille, ne ovat ajan myötä tulleet streetwear-muodin symboliksi.


Koripallon alkujuuret

Kun saksalaiset Adolf ja Rudolf Dassler perustivat vuonna 1924 Gebrüder Dassler Schuhfabrik -yrityksen, kukaan tuskin odotti, millaisen jäljen he jättäisivät maailmaan (ei pelkästään kenkien osalta). Vaikka veljekset erosivat vuonna 1948, Adolf perusti Adidaksen, kun taas Rudolf perusti Rudan, joka myöhemmin nimettiin Pumaksi. Joka tapauksessa, 1960-luvun alussa Adidas yritti laajentaa toimintaansa Yhdysvaltain koripallomarkkinoille, joita silloin hallitsi Converse. Juuri täällä löytyy Superstar-kenkien alkuperä...

Tämä malli esiteltiin vuonna 1969. Kumisen kärkivahvikkeen ja jälkiä jättämättömän pohjan ansiosta nämä kengät herättivät nopeasti NCAA- ja NBA-pelaajien huomion, mukaan lukien tähdet kuten Kareem Abdul-Jabbar. Vuoteen 1973 mennessä, saatavilla olevien tietojen mukaan, yli kolme neljäsosaa NBA-pelaajista käytti Adidas Superstar -kenkiä. Kaikkien mukaan niissä oli parempi pelata kuin mainituissa "Converseissa", jotka olivat kankaasta. Kuitenkin tämän jalkineen suosio levisi ajan myötä koripallon maailman ulkopuolelle.

Adidas Superstar ja hiphop-skene

1970-luvulla Adidas Superstar oli jo kuuluisa koripallon ystävien keskuudessa, mutta ne tulivat todellisiksi "superstaroiksi" vasta 1980-luvulla. Tuolloin ne nimittivät amerikkalaiset hiphop-muusikot suosikkikengikseen. Erityisesti niitä mainosti kulttibändi RUN-D.M.C. Sen jäsenet käyttivät Superstareja Yhdysvaltain konserttikiertueellaan. Vuonna 1986 bändi julkaisi kappaleen "My Adidas", ja sen jälkeen yhtiö solmi heidän kanssaan mainossopimuksen. Kyseessä oli ensimmäinen tällainen sopimus hiphop-artistien ja suuren yhtiön välillä.

 

90-luvun populaarikulttuuri

1990-luvulla jatkui Adidas Superstar -kenkien ja musiikkimaailman yhteenkietoutuminen. Esimerkiksi The Beastie Boys -yhtyeen jäsenet pitivät niitä jalassaan albuminsa Check Your Head (1992) kansikuvassa. Lisäksi laulaja Madonna käytti niitä mielellään. Kengät tulivat myös suosituiksi rullalautailumaailmassa. Vuosituhannen lopussa tällaisia lautoilijoita, kuten Keith Hufnagel, Mark Gonzalez tai Kareem Campbell, nähtiin käyttävän niitä. Adidas Superstarista tuli näin ollen kiinteä osa populaarikulttuuria, ja niitä käyttivät monet (ei vain) nuoret ihmiset ympäri maailmaa.

Adidas Superstar uudella vuosituhannella

Koripalloilijoiden, skeittaajien ja hip-hopin ystävien alakulttuurien yhdistyessä syntyi muotisuuntaus, jota kutsutaan streetweariksi. Sen nousu tapahtui 2000-luvun jälkeen. Ottaen huomioon edellä mainitut tiedot ei ole yllättävää, että Adidas Superstarista tuli tyypillinen jalkine tälle muodille. Vuonna 2005 merkki juhlisti näiden kenkien 35-vuotisjuhlaa julkaisemalla 35 erilaista mallia viidestä eri sarjasta. Yhteistyötä tehtiin sellaisten nimien kanssa kuten Missy Elliot, Disney ja Roc-a-Fella.

Adidas jatkoi Superstar-kenkien yhdistämistä populaarikulttuuriin. Vuonna 2015 se solmi yhteistyösopimuksen suositun laulajan Pharrell Williamsin kanssa. Syntynyt Superstar ”Supercolor” -mallisto tuotiin markkinoille 50:ssä eri värissä. Nämä tennarit ovat edelleen suosittuja 2020-luvulla, yli 50 vuotta niiden ensimmäisestä julkaisusta. Lopuksi keskitytään siihen, miksi tämä jalkine on nykyään suosittu ympäri maailmaa.


Miksi Adidas Superstar on ollut suosittu yli 50 vuotta?

Tietenkin Adidas Superstarin maailmanlaajuiseen suosioon on vaikuttanut olennaisesti yhteys koripalloiluun, musiikkimaailmaan ja skeittaukseen. Mutta näiden kenkien suosioon on vaikuttanut myös niiden laadukkaat ominaisuudet. Ilman niitä ne tuskin olisivat niin laajalti suosittuja, etenkin kun otetaan huomioon niiden hinta, joka voi olla useita tuhansia kruunuja. Mitkä seikat siis tarkalleen ottaen ovat niiden suosion takana?

  1. Ominaispiirteet - Adidas Superstar on alusta alkaen ollut tunnettu melko paksusta pohjasta, värikkäistä kontrasteista, pyöreästä kärjestä ja tietenkin kolmesta raidasta ja itse Superstar-logosta.

  2. Laadukkaat materiaalit ja valmistus - Kengät on suurimmaksi osaksi valmistettu aidosta nahasta, mutta niissä on myös kumikärki, joka on tyylikäs ja suojaa varpaita ja jalkapöydän osaa. Tämän ansiosta nämä kengät sopivat sekä arkipäiväiseen käyttöön että erilaisiin urheiluaktiviteetteihin.

  3. Mukavuus käytössä - Yksittäiset Superstar-mallit on suunniteltu myös käyttömukavuutta ajatellen. Tämän mahdollistaa esimerkiksi vuonna 1997 Adidasin kehittämä Ortholite-pohjallinen, joka koostuu vaahtorakenteesta, tarjoten optimaalisen vaimennuksen ja lähes 100%:n hengittävyyden.

  4. Mielenkiintoinen design - Adidas Superstar on ollut suosittu vuosikymmeniä myös visuaalisen ulkonäkönsä ansiosta, joka vetoaa eri urheilu- ja musiikkialakulttuureihin. Ne miellyttävät myös ihmisiä, joilla ei ole mitään tekemistä näiden alakulttuurien kanssa. Lisäksi kengät ovat saatavilla monissa eri design-versioissa.

  5. Soveltuvuus koko perheelle - Nämä kengät ovat saatavilla eri designeissa ja malleissa, jotka sopivat kaikille perheenjäsenille. Suositut ovat myös lasten Adidas Superstar -mallit, jotka voivat olla suloisen näköiset ja niissä voi olla esimerkiksi tarranauhat nauhojen sijaan. Kengät ovat saatavilla myös slip-on-versioina eli ne ovat helppo pukea jalkaan.